Egy eddig általam ismeretlen török kávéfajta – saray kávé
2011 december 18. | Szerző: izmirli |
A minap, szokásos vasárnapi reggelink (brunch) után kurd barátunk, a kávézó tulajdonosa meghívott bennünket egy különleges kávéra, az ő elmondása szerint a kávé neve kervansaray kahvesi, vagyis karavánszeráj kávé és az ő vidékükön, Şanlıurfában hagyományosan fogyasztott kávéfajta.
Néztem nagyot – egyrészt nem ismertem ezt a kávét, másrészt nem szeretem a török kávét, amiről előttem Lara már sok szépet és jót írt, de nekem nagyon nem ízlik, mivel cukor nélkül nagyon keserű, cukorral nem szeretem, mert csak egy kicsit édesíti meg az amúgy is nagyon keserű, iszonyúan forró italt. A zaccot még elviselném. Van a rágós változat, sakızlı, de ott is csak kicsit érzem a rágót, a keserű íz mindent elnyom.
De ugye tudjuk jól, a meghívást nem illik elutasítani – így nem mondhattunk nemet.
Ezek után nagyon meglepődtem azon, amit felszolgáltak:
gyönyörű réz kávéscsészében, amiben egy porcelán csésze ült, és egy réz kupakja is volt, csodásan habos kávé. Az illata ínycsiklandó és kóstolás után édes, selymes ízű kávéíz marad a szájban, ami minden édesítőszer nélkül édes. Sehol a már ismert keserű íz.
réz csésze |
habos kávé |
A meglepetés tovább folytatódott: a hab fogyasztás közben sem tűnt el, ahogy általában a török kávé esetén.
a hab fogyasztás közben sem tűnik el |
A kávét ugyanúgy csak a zaccig szabad inni, hiszen ugyanúgy készül, mint az ismert török kávé, vagyis a kávét egyazon edényben főzik fel a vízzel (van ahol víz helyett tejjel készül). Viszont ebből a zaccból nem lehet jósolni, mivel sokkal lazább, vizesebb, mint az ismert török kávézacc.
ebből a zaccból nem lehet jósolni |
Természetesen kíváncsiak voltunk, mit is ittunk. Ahogy meghallottam a menengiç kahvesi (terpentin pisztácia terméséből készült kávé) szót, rögtön eszembe jutott TéDé blogja, aki egyszer már írt erről a kávéfajtáról. Kezdtem is volna, hogy igen-igen egy magyar lány Diyarbakırban stb., amikor is felszisszentek: Şanlıurfában másképp készül és a következő onnan érkező családtaggal természetesen mi is kapunk egy csomagot 🙂
Ott ugyanis nem csak a terpentin pisztácia kerül bele: azon kívül damla sakızı (vagyis a rágógumi fa termése), keçiboynuzu (szentjánoskenyérfa termése), sahlep (egy orhidea virága) és csokoládé is.
Amint megkapom a családtaggal érkező csomagot ki is próbálom 🙂
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: