Kalandjaim a török konyhában 2. rész

 Az első részben leírt sikeres közös főzést a szomszédokkal nem követte több.

Egy nagy szállodában dolgoztam ugyanis, ahol a vendégekkel együtt a

büféből ehettünk, így nem éreztem késztetést arra, hogy otthon főzzek.

Később is bármikor bemehettem azokba a szállodákba, amelyekkel

dolgoztunk (majdnem az összes Marmarisban) és bármikor első osztályú

török és nemzetközi ételeket ehettem, teljesen ingyen. Kedvencem a Magic

Life volt, a munkabeosztásomat mindig úgy csináltam, hogy a reggelit és

a vacsit lehetőleg ott tölthessem. Így nagyon sokáig nem főztem otthon.

Aztán Izmirbe kerülve megszűntek ezek a kiváltságok.

Egy darabig éttermekbe jártunk, mert az európai árakkal összehasonlítva

még az is nagyon olcsó volt ( 2 ember 15 Lírából meg tudott vacsorázni,

egy Euró pedig 2,35 Líra most éppen). Aztán egy idő után macerássá vált

ez is, meg az ember szeretné az otthoni meleget, légkört és az otthon

készített ételek illatát, így lassan-lassan elkezd otthon főzni. Hát mi

megegyeztünk: ha sikerül az aznapi menü otthon eszünk, ha nem hát

elmegyünk valahova ( a környékünkön is megszámlálhatatlan sok lokanta,

étterem működik, kedvencünk az Özurfa étterem a sarkon autentikus kebabokkal, pidével és desszertekkel, árban is nagyon jó).

Na, igen ám, de hogy álljunk neki a főzésnek?

A szükséges eszközök beszerzése után jöhet az internet, az ottani

receptekkel meg a szomszéd néni és a család többi női tagja, akik

lelkesen magyarázták mit hogyan. Egy-egy családi látogatás után az éppen

elfogyasztott ételek neve (nekem, aki nem itt nőtt fel ez sem

egyértelmű, ugye) majd elkészítése stb.

Így aztán szép lassan olyan ételek kerültek az asztalra, mint a csicseriborsó-pörkölt (otthon nem is tudtam hogy néz ki a csicseriborsó), olívás zöldbab, amit szintén nem készítünk otthon. Egyszer kipróbáltam Magyarországon, de az íz valahogy nem olyan lett, mint itt.

olívás zöldbab

Majd később az olívás, zöldséges articsóka, padlizsános muszakka, pikáns póréhagyma bulgurral, és nagy kedvencem a sült, töltött padlizsán.

pikáns póréhagyma bulgurral

 

Aztán az ember lánya egyre merészebb lesz, úgyhogy ma már ázsiai, olasz

és egyéb konyhákkal is próbálkozom, nagy sikerrel. Sok hozzávaló kapható

itt is, de rendszerint összetevők egész seregével térek vissza egy-egy

magyarországi, ausztriai látogatás után.

Áttértünk a teljes kiőrlésű termékekre, kenyérből is csak a rozskenyeret

fogyasztjuk, abból is nagyon keveset (75 dkg hetente kettőnknek) és hús

helyett inkább szóját használunk.

Szerencsés vagyok, hogy az ország ezen részén a mediterrán konyhát tanulhattam meg, ami rengeteg zöldséget és olívát használ.

Nagyon szeretem Elif blogját, aki remek török ételek készít és adja közre receptjeit magyarul.

Tovább a blogra »